2012. szeptember 19., szerda

OperaáriákAz operákat az anyai nagymamám kedveltette meg velem, még egészen kislány koromban.
Ő 1896-ban született (még 4-essel kezdődött a személyi száma), és az ötvenes évek végén, 60-as évek elején sokat voltam vele. Tudom, hogy a faluban sokan egy kicsit "züzünek" tartották, mert képes volt a vasárnap délutáni mozielőadásra beülni, amit többnyire gyerekek látogattak. Az akkori normák szerint nem illett egy bőszoknyás, fekete fejkendős öregasszonyhoz (mert akkor már hatvanévesen öregnek számított egy asszony, és úgy is kellett öltöznie, sötét ruhákba) ez a bohémkodás, de "szülike"(így szólítottuk) nem sokat törődött vele. Mentünk szinte minden vasárnapi mozielőadásra, és kétforintos (akkor a legolcsóbb) jeggyel válogatás nélkül minden filmet megnéztünk. a nyakunk majd kitört, annyira közel ültünk a mozivászonhoz. A szemünket is megviselte a többnyire fekete-fehér film, a fülünket pedig még jobban az erős hangerő.
Vele láttam a Nabuccót, a Trubadurt, a Traviátát, az Otellót.
A fülbemászó dallamú operaáriáknak főleg a dallamát tudtuk akkor megjegyezni (a szöveget többnyire olvasni kellett, vagy kellett volna), de öröm volt számomra, hogy később rádióban felcsendülve elmondhattam, hogy én ezt ismerem.
No, ennyit a kezdetekről. Később már az iskolában, főleg a középiskolában tanultunk az operákról, én pedig már önállóan is kerestem az Operakalauzban olvasható történeteket.
Eddigi életem során néhányszor sikerült operaházi előadásokat is megtekintenem, ami minden alkalommal nagy élmény volt számomra.
Itthon először bakelit lemezről, aztán magnókazettáról, cd lemezről, újabban pedig az internetről hallgatom a számomra kedves operaáriákat.
                                     

Verdi - Nabucco - Rabszolgák kórusa 


Melis György - Germont áriája - Verdi: Traviata    

Verdi: Rigoletto - A herceg áriája - Simándy József


               
Biset:Gyöngyhalászok - Placido Domingo


       

Pucccini ---Tosca - Levélária - Luciano Pavarotti


Svéd Sándor - Figaro belépője - Rossini: A sevillai 


József Simándy - Bánk bán (Mint száműzött... Hazám, hazám...) Simándy József         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése